Bussum

Buurtinformatie Bussum

Bussum

Kenmerken

Veel groen | Dorpse uitstraling met alle voorzieningen van een stad | Rust | Karakter

Populair bij

Forenzen uit de Randstad | Gezinnen | Ouderen

Geschiedenis

In de geschiedenisboeken duikt Bussum voor het eerst op rond 1306. Het was een buurtschap in een bosrijke omgeving. Er woonden vooral boeren en schaapherders. De naam zou zijn afgeleid van Bos-hem, dat huis in het bos betekent. Vanaf 1369 werd Bussum door de naastgelegen vesting Naarden bestuurd. Rond 1817 kreeg Bussum een zelfstandig bestuur. Rond die tijd lag het aantal inwoners rond de 1200.

Ten gevolge van de komst van spoorlijn Amsterdam-Amersfoort en het bijbehorende station Naarden-Bussum gingen veel rijke Amsterdammers zich vestigen in Bussum. Ook de familie Dreesman ging in Bussum wonen. Zij investeerden een groot bedrag in de bouw van de Sint-Vituskerk.

Tot de jaren zestig van de vorige eeuw groeide Bussum sterk als forensenplaats. Hierna stopte de groei. Nieuwbouwwijk Bussum-Zuid is de laatste grote uitbreiding.

In 2016 zal de Gemeente Bussum fuseren met Naarden en Muiden tot de nieuwe gemeente Gooise Meren.

Wonen in de buurt

Bussum heeft niet veel eigen industrie. Daarmee biedt het een oase van rust ondanks de drukke, hectische wereld eromheen. Bussum is verdeeld over verschillende buurten en wijken. De wijken Het Spiegelkwartier en het Brediuskwartier zijn aangewezen als Rijks beschermd stadsgezicht.

Het Spiegel
Het Spiegel is een van de oudste villaparken in Nederland. Het is in de periode tussen 1874 en 1940 in fasen gebouwd, en staat bekend om het groene karakter en de overwegend vrijstaande villabebouwing. Er staan prachtige karakteristieke huizen, er is bijna geen huis hetzelfde!

Het Brediuskwartier
Het Brediuskwartier ligt op de grens met Naarden. Deze wijk ligt ten oosten van de gezellige Bussumse dorpskern. De wijk is ontwikkeld in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw. Opvallend aan deze buurt zijn de mooie parken en het feit dat de wijk kenmerken heeft van zowel een villapark als een tuindorp. Het wordt genoemd als één van de gaafste en kwalitatief hoogstaande voorbeelden van een complete woonwijk, deels in Amsterdamse School-stijl.

Het Prins Hendrikkwartier
Een andere prachtige buurt in Bussum is het Prins Hendrikkwartier. Deze mooie veelal statige huizen stammen uit begin 1900. De lanen zijn niet recht maar gebogen en dat geeft verrassende gezichtspunten!

Sport en recreatie

Bussum heeft verder naast de gebruikelijke recreatievoorzieningen een fietscrossbaan, een skatebaan, een klimhal en het zwembad De Zandzee. Bussum huisvest vele sportverenigingen, waaronder een honkbal- en softbalvereniging, een van de oudste en grootste hockeyclubs van Nederland, drie voetbalverenigingen, een handbalvereniging, een fietscrossvereniging en een atletiekvereniging.

Scholen

In Bussum zijn 4 middelbare scholen en ca. 15 basisscholen (protestant-christelijk, rooms-katholiek en openbaar). Er is ook een vrije school.

Cultuur en winkelen

Bussum kent een gezellig stadshart waar het heerlijk toeven is. Deze wordt gescheiden door de spoorlijn met een nabijgelegen station. Binnen een paar minuten lopen ben je in het centrum met de vele restaurantjes en winkels. Bussum bezit tevens een groot theater, Spant! en een Filmhuis met een breed aanbod.

Te doen in en rondom Bussum

Vlakbij de bebouwde kom van Bussum kan je heerlijk wandelen op de Bussumerheide. Deze heide is de grootste van het Gooi en verbonden met Laren en Hilversum. Het prachtige natuurgebied het Naardermeer is op 5 minuten fietsafstand. Ook het Gooimeer, verbonden met het IJsselmeer, is in een paar minuten bereikbaar.

Openbaar vervoer

Bussum kent 2 stations, Naarden-Bussum en Bussum Zuid. In ca 20 minuten met de trein naar Amsterdam, 5 minuten naar Mediastad Hilversum en 20 minuten met de trein naar Utrecht.

Meer informatie over Bussum en omgeving

Ook wonen in Bussum?

Wonen in Bussum is gewoon top!  Heb je interesse? Neem dan vrijblijvend contact op met PUUR* Makelaars Bussum als je meer informatie wilt over de woonmogelijkheden van ’t Gooi, of bekijk direct ons aanbod van woningen in Bussum.

 

Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand
Vestiging Bussum
Huizerweg 114
035 712 10 00
Lees meer over
Bussum
Bussum
Bussum
Bussum
Leeftijdsopbouw
Bussum
Landelijk
100%

0 - 14 jaar

15 - 24 jaar

25 - 44 jaar

45 - 64 jaar

65+ jaar

14500 Huishoudens
33.000 Inwoners
63% Koopwoningen
36% Huurwoningen
Werk & Inkomen Bussum t.o.v. landelijk
Betaald werk (%)
68
74
Uitkeringen (aant. per 1000)
-
Gemiddeld inkomen
17383
€32.000
Samenstelling Huishoudens (%) Bussum t.o.v. landelijk
Eenpersoons
41
38
Zonder kinderen
26
29
Met kinderen
33
33
Woningwaarde (WOZ) Bussum t.o.v. landelijk
350.000
€270.000
Bron: CBS, PUUR* Makelaars
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gegevens worden alleen gebruikt om contact met je op te nemen. Zie ook onze privacyverklaring